Vertels en Ritueelbegeleiding

 

Ieder mens heeft een uniek verhaal.
Is bijzonder op zijn of haar eigen manier,
jong of oud, aanwezig of bescheiden.
Ieder mens waarvan je afscheid neemt heeft iets in jou aangeraakt.
Laat iets achter.

Daarover help ik graag vertellen.
En vormgeven met passende symboliek.

Om tijdens het afscheid, 
iedereen mee te nemen in een belevenis  
waarin je de ziel en sfeer van de overledene herkent.
Waarin mijn stem verbinding en verdieping geeft.
Waarmee naast verdriet afscheid nemen ook verrijking kan brengen.
Ik vertel ook over stil geboren kinderen. 
Ook zij hebben een verhaal.
Het verhaal van liefdevolle verwachting.
 

 
Waarmee kan ik helpen?
  • Ik bereid samen met jullie de inhoud van de afscheidsbijeenkomst voor met verhalen, muziek, passende symboliek, gedichten en beelden of wat passend voelt om het afscheid warm en persoonlijk te maken.
  • Een klein simpel ritueel kan daar ook deel van uitmaken.                
  • Ik haal bij jullie het levens/liefdesverhaal over jullie dierbare op.
  • En schrijf hier een beeldend verhaal over met passende symboliek en gevoel voor de juiste toon.
  • Ik stem af met eventuele andere sprekers en stel hen op hun gemak.
  • Ik kan back-up voor jou zijn als je zelf ook gaat spreken.
  • En je helpen de juiste woorden te vinden voor hetgeen je graag wilt zeggen. 
  • We kunnen samen jouw toespraak doornemen.
  • De juiste nuance vinden om ook de minder makkelijke kanten van de overledene op een waardige manier onderdeel te laten zijn van het levensverhaal.  
  
Werkwijze
Ik breng een bezoek aan jullie, kom luisteren en stel de juiste vragen. In ons gesprek is aandacht voor mooie herinneringen en anekdotes, maar ook ruimte voor dingen die moeilijk waren. Stap voor stap ontstaat een persoonlijk verhaal. En terwijl we zo de draden van het levensverhaal vlechten zijn dit vaak troostrijke momenten met elkaar. Een moment van een lach en een traan in de week van afscheid. Denk ook aan spullen van jouw dierbare “die het verhaal op gang brengen” en die we misschien kunnen gebruiken als symboliek in het afscheid. 

 
Een gesprek vóór het overlijden 
We hoeven niet te wachten tot na het overlijden. Als de mogelijkheid en de wens er is kan het heel waardevol zijn om elkaar eerder te ontmoeten en ook diegene die gaat overlijden persoonlijk te leren kennen.

Een zieke man die binnen een week euthanasie zou krijgen gaf aan zijn gezin duidelijk aan: "Maar ik wil de uitvaartverzorgster nog wel zelf ontmoeten". Het werd een ontmoeting om nooit te vergeten! Hij veerde letterlijk op uit zijn bed en zei: geef mijn bril eens aan jongens. De vogelboeken kwamen op tafel. Met overwicht en kennis van zaken sprak hij op karakteristieke wijze over zijn passie "zebravinken". Ik mocht even in zijn ziel kijken. In kort bestek gaf hij aan wat belangrijk was om een nieuw soort te kweken: "lezen zei hij, heel veel lezen moet je, je vakliteratuur bijhouden","de wet van Mendel kennen", en tenslotte "geluk hebben...", dat ook. Daarop koos hij de vogel die op zijn rouwkaart moest komen. Deze trotse man pakte nog eenmaal de regie en kon het daarna loslaten. Deze ontmoeting gaf mij de inspiratie voor een warm welkomstwoord tijdens zijn afscheidsplechtigheid, dat familie, vrienden en buren als heel persoonlijk en troostrijk ervoeren.
Symboliek bij Vertels
Symboliek kan de beleving in de manier waarop je afscheid neemt enorm versterken. Een symbool waarin iedereen de ziel van de overledene direct herkent. Een symbool dat ik meeneem in het verhaal. Dat kan van alles zijn, een lievelingsbloem, die karakteristieke pijp, een voorwerp dat verbindt met zijn of haar met passie beoefende sport, hobby of lievelingseten.   

Bij mijn moeder was dat lavendel, ze had overal bosjes in huis en plukte altijd kruiden in bermen als we op vakantie waren. Hield enorm van de geur van kruiden en tuinieren. Daarom vergezelden de lavendelvrouw en de kruidenvrouw haar met verse kruiden in "het tuintje van haar wezen" tijdens haar afscheid.  

Lavendel heeft de eigenschappen om rustgevend, verzachtend en opbeurend te zijn. Onderdeel van de naam lavendel is het werkwoord "laven" dat figuurlijk "bijstaan" betekent. Dat is precies wie mijn moeder was. Na haar afscheid kreeg iedereen "een beetje Rikie" mee naar huis in de vorm van een zakje zacht geurende lavendel.