Natuurbegraven
EEN LAATSTE RUSTPLAATS IN DE NATUUR
De natuur slaat direct een troostende arm om je heen als je het bos of de (heide)velden van natuurbegraafplaatsen in loopt. Er heerst stilte en rust. Het is vredig. Je voelt de oerkracht van de natuur, the Circle of Life.
Wat mij trof tijdens de uitvaarten die ik begeleidde op natuurbegraafplaatsen was de rust en de tijd die je krijgt op deze locaties. Het is een ideale combinatie als je op informele wijze afscheid wilt nemen en van de natuur houdt. Ik merk dat de charme van natuurbegraven steeds meer mensen aanspreekt. Afhankelijk van het weer vinden veel natuurbegrafenissen buiten plaats. Het geeft je een gevoel van vrijheid en de natuur is erbij betrokken als je met z’n allen in een open Boskapel op boomstronken zit en een kring vormt rondom diegene van wie je afscheid neemt. Live muziek in het bos is een bijzondere beleving als je luistert naar guitaar of harpmuziek en de wind zachtjes door je haar waait.
Een natuurbegraafplaats ziet er meer uit als een natuurgebied dan als een begraafplaats en ligt vaak in een natuurgebied zoals bossen of heidegebied. Je wordt als het ware in de natuur begraven en mag zelf een plek uitzoeken in de daarvoor aangewezen gebieden op de natuurbegraafplaats. Het graf wordt gekoppeld aan gps-coördinaten die worden vermeld op de grafakte. In plaats van grafstenen of beplantingen wordt het graf gemarkeerd met een houten boomschijf met een persoonlijke gravering. Zo blijft het natuurlijke landschap behouden.
FACILITEITEN OP NATUURBEGRAAFPLAATSEN
Een aantal natuurbegraafplaatsen hebben ontvangst- en ceremonieruimtes die in styling helemaal aansluiten op de sfeer van het bos. De een wat soberder, een met de natuur, de ander met alle audio- en beeldapparatuur die je in de aula van een crematorium ook hebt. Of je kunt gebruik maken van een kapel of locatie in de nabije omgeving zoals bij de Elspeter Natuurbegraafplaats waar je lopend naar Mennorode kunt en die zowel een intieme ceremonieruimte met piano heeft als een groen buitentheater in het bos.
BEHOUD VAN NATUURGEBIED EN DUURZAAM
Natuurbegraven is een mooie en duurzame manier van begraven. Het graf is voor altijd. Nabestaanden hoeven geen grafrechten te verlengen. Onder de mensen die kiezen voor een natuurbegrafenis zitten veel natuurliefhebbers. Natuurbegraven is een manier om een natuurgebied te behouden, een groot deel van de inkomsten investeert men weer in natuurbehoud en bosbeheer. Een aantal natuurbegraafplaatsen werken samen met of zijn eigendom van Natuurmonumenten.
Met natuurbegraven draag je bij aan duurzaamheid, ook na de dood. De materialen die gebruikt worden bij de begrafenis mogen niet schadelijk zijn voor de bodem en biologisch afbreekbaar zijn. Dat geldt voor de kist of mand en voor de kleding die de overledene draagt. Ik kan je informeren over kisten en manden die aan deze voorwaarden voldoen. Je mag ook een urn in het natuurgraf plaatsen.
Natuurbegraafplaatsen organiseren regelmatig inspiratiedagen en rondleidingen die zij op hun site vermelden. Zeker de moeite waard om eens deel te nemen. Als natuurbegraven een vorm van afscheid nemen is die je aanspreekt zet ik hier de voordelen nog even voor je op een rij.
VOORDELEN NATUURBEGRAVEN
- Afscheid nemen in een informele sfeer
- Meer tijd voor de afscheidsceremonie (maximaal 2 uitvaarten op een dag)
- Vaak mogelijkheden om bij goed weer de uitvaart buiten plaats te laten vinden onder de Tarp of in een natuurlijke Boskapel
- Het graf wordt niet geruimd, eeuwig durende grafrust
- Eenmalige grafkosten
- Geen zorgen voor nabestaanden over verlenging van grafrechten
- Geen onderhoudskosten
- Duurzaam
- Geen hoge kosten voor een steen of grafplaat
- Je mag ook een (biologisch afbreekbare) urn begraven
- Afdekking met een boomschijf met persoonlijke inscriptie
Klik hier op de lijst voor alle natuurbegraafplaatsen in Nederland. Op dit moment zijn er op diverse plekken ontwikkelingen voor nieuwe natuurbegraafplaatsen. Ik zal deze lijst regelmatig updaten.