Vaarwels
Wat te doen na een overlijden?
Bij een overlijden thuis neem je wanneer je daar aan toe bent zelf contact op met de huisarts of huisartsenpost. In het verpleeghuis of in het ziekenhuis kan je het personeel vragen om dit voor je te doen.
De arts komt langs om het overlijden officieel vast te stellen en zal een overlijdensverklaring achterlaten. Deze verklaring is nodig voor de aangifte van overlijden bij de gemeente die ik voor jullie zal verzorgen.
Als de arts is langsgeweest kun je mij bellen en maken wij een afspraak wanneer ik naar jullie toe kom. Je kunt mij dag en nacht bereiken op 06-16084266 voor het melden van een overlijden. Natuurlijk mag je mij ook ’s nachts bellen, ik help je graag om rust te brengen.
Ik begeleid uitvaarten in de hele provincie Utrecht, denk daarbij bijvoorbeeld aan Amersfoort, Leusden, Baarn, Soest, Hilversum, Zeist, Bilthoven, Doorn, Utrecht, Maarssen en Nieuwegein.
Als je eraan toe bent is het prettig als je een en ander vast klaarlegt:
- Papieren van de arts
- ID-bewijs/paspoort of trouwboekje voor de officiële namen (voor de aangifte)
- Polisblad van een uitvaartverzekering, indien van toepassing
- Kleding die de overledene zal dragen na de verzorging
Opbaren en laatste verzorging
Waar wil je jouw dierbare opbaren tot de dag van de uitvaart is een van de eerste dingen die we samen bespreken. Dat kan thuis zijn of in een rouwcentrum met bezoekmogelijkheden op afspraak. Of in een 24-uurskamer of afscheidshuis waar je, wanneer je maar wilt, bij jouw dierbare kunt zijn. Daarna kijken we naar de keuze voor een kist, een rieten mand of wellicht een mooie wade. We gaan jouw dierbare met aandacht verzorgen en kleden. Misschien wil je daarbij aanwezig zijn of helpen met het haar verzorgen. Dit kan heel waardevol zijn als onderdeel in het afscheid nemen. Alles gebeurt in rustig overleg en onder begeleiding van ervaren verzorgers.
Op de dag na het overlijden kijken we samen naar de vormgeving en de tekst op de rouwkaart. Voor de kaart kan je een eigen foto gebruiken van de overledene, een eigen kunstwerk, een afbeelding van iets dat de overledene kenmerkte, of een plek waar hij of zij graag kwam.
Afscheid nemen kan je op steeds meer verschillende plekken. Ik organiseer uitvaarten in crematoria, (natuur)begraafplaatsen, kerken maar ook op andere locaties. Zo was het afscheid van mijn moeder in de sfeervolle en karakteristieke “Oude Mannenzaal” in Amersfoort. Soms kan het afscheid zelfs in eigen tuin plaatsvinden. Ik denk graag met je mee.
Na het ontwerp van de kaart en het kiezen van de afscheidslocatie komen in de dagen erna stap voor stap onderwerpen aan bod als:
- ​Bloemen
- Soort vervoer naar de afscheidslocatie & route
Opbouw van de ceremonie, muziek, beeldmateriaal verzamelen en sprekers - Condoleanceavond (indien gewenst)
Afscheidsrituelen - Catering
- Fotografie
Er is Tijd
Onthoud dat er geen haast is, neem de tijd om afscheid te nemen. Volgens de wet in Nederland dient de uitvaart maximaal 6 werkdagen na het overlijden plaats te vinden. Weekenden tellen niet mee in deze 6 werkdagen. Dat betekent bijvoorbeeld dat wanneer iemand op donderdag overlijdt de uitvaart uiterlijk op de vrijdag in de week erna dient plaats te vinden. Tevens voorziet de wet in het aanvragen van uitstel in bijzondere omstandigheden.